Bun venit

Salut.

Eu sunt Dragoș. În ultimele luni ale lui 2017, majoritatea cunoscuților se opreau să mă laude – apăream transformat; se datorează faptului că am slăbit, aproape fără efort, ceva mai mult de 25 de kg. Aș mai avea cam tot atât de rezolvat în lunile ce urmează.

Deseori întrebarea, rostită și nerostită, este „Cum?”. Ce dietă, ce sport, cât… de fapt, soluția mea a fost, după ani de zile și teste, să citesc în vara 2017 foarte multă nutriție: cărți, articole, articole științifice… pregătirea mea profesională mă ajută să sortez, să filtrez și să organizez informațiile; astfel, am reușit să aleg în cunoștință de cauză ce funcționează pentru mine, știind și din experiență, ce nu. Am decis să dau mai departe ce am învățat – acesta este scopul acestui site. Eu am transformarea mea, poți să o preiei astfel încât să fie și transformarea ta.

Soluția poate fi descrisă sub forma unei piramide de abilități, care trebuie abordată de jos în sus. De câte ori alunecăm din vârful ei, trebuie să ne asigurăm că toate treptele sunt satisfăcute înainte de a ne concentra pe vârf, sau pe rezultat. Treptele, de la bază la vârf, sunt:

  1. Odihnă / energie. Nu începe nici un proiect de transformare personală dacă nu ai energia de a îl întreprinde. Și când ceva se întâmplă, simți că ai regresat sau bați pasul pe loc, revizitează treapta aceasta.
  2. Motivație. De ce o faci? Încearcă să vizualizezi ceea ce vrei să obții și asigură-te că este ceva realist, care  se potrivește personalității și intereselor tale. Prea multă lume vrea de la obez la „pătrățele”. Pe mine mă interesează să pot să adun experiențe, de genul excursiilor pe munte de exemplu – și nu numai.
  3. Nutriție. Ai mai multe variante: de la a lucra cu nutriționiști la a studia pe cont propriu diverse variante și a vedea ce ți se potrivește. Mie mi se potrivește Keto / LCHF / Paleo / Primal – variații pe o temă comună, în care scazi cât mai mult aportul de glucide și îl crești pe cel de grăsimi „sănătoase”, favorizând mâncarea neprocesată. Este o variantă pe care o recomand, baza ei științifică este în creștere continuă și are foarte puține contraindicații.
  4. Hidratare & electroliți. În special în contextul unor diete de orice fel, trebuie să ai grijă la hidratare – organismul ne dă semnale pe care le putem confunda, de exemplu o deshidratare ușoară e des confundată cu o „cădere de glicemie”, care ne împinge repede spre primul biscuite / prima ciocolată la îndemână. La modul realist, dacă nu ai diabet, probabilitatea să ai o reală „cădere de glicemie” este extrem de mică.
  5. Fasting – sau postul voluntar. Corpul nostru este ca un acumulator; trebuie să îl încărcăm cu energie, printr-o nutriție adecvată, dar și să îi permitem să descarce acea energie. Una dintre metodele cele mai bune, care mai aduce și avantajele autofagiei, este abstinența de la a mânca, de la 12 ore în sus; lichidele non-calorice sunt acceptate și chiar necesare din punctul de vedere al hidratării. Un minim de 16 ore pe zi de fasting este recomandat, eu de exemplu în 80% din zile mă hrănesc o singură dată pe zi (23 de ore de post), respectiv periodic postesc până la trei zile consecutive. Atenție! Dacă suferiți de vreo boală, respectiv dacă sunteți însărcinată, nu apelați la această metodă fără să o discutați cu un medic. Pentru un om sănătos, ea nu prezintă și nu aduce riscuri.
  6. Mișcarea. Aici e o zonă largă de preferințe. Este și ultimul lucru pe care trebuie să îl faci, doar când ai toți pașii anteriori sub control. De ce? Pentru că, în afara cazurilor rare în care ai activitate fizică mai mult de 4-5 ore pe zi, cantitatea de calorii consumate de mișcare este mică în comparație cu restul de calorii consumate în 24 de ore. De exemplu, o alergare de o oră, la aproximativ 500kal arse, comparate cu o rată metabolică de bază de 2000kal, este doar 25%. Majoritatea nu vom face sport chiar zilnic, la un nivel semnificativ; iar fiecare sesiune de sport, deși foarte benefică cardiovascular și pentru moral, ajunge și să erodeze din disciplina necesară restului zilei: toți am avut momentul în care am spus că „merit această prăjitură / ciocolată / porție în plus, pentru că azi am făcut sport”! Este important sportul, dar sunt esențiali pașii până la el. Eu am slăbit fără sport, fără sală (3-4 vizite în 6 luni), singura activitate fizică semnificativă a fost să merg pe munte, cam la 3 săptămâni – ceea ce nu contribuia semnificativ la slăbit.

Cam asta ar fi. Pe viitor intenționez să detaliez pașii aceștia și argumentele din spatele lor, împreună cu metode de a îi parcurge cât mai ușor și eficient. Ești binevenit(ă) să revii pentru informații noi oricând. Chiar și cu sumarul de pe această pagină, poți începe și poți avea ce îți dorești; nu uita  să îi parcurgi în ordine, și de câte ori scapi ceva de sub control, să revii cu un pas mai jos și să o iei de la capăt. Nimeni nu e perfect, toți au scăpări, ezitări, defecte, probleme. Acestea nu sunt opreliști, ci doar mici obstacole de depășit de câte ori se ivesc.

Dacă nu te-ai plictisit până aici, îți recomand să citești și parcursul meu pe piramida de mai sus, prin prisma capacității mele de a îmi satisface o plăcere: turele pe munte. Începe de aici, sau poți selecta „Aventuri” din meniul site-ului.

Live long and prosper! *

*pentru cine nu știe, fraza aparține personajului Spock, din Star Trek, și a fost creată, împreună cu salutul cu palma despicată în V, de către actorul original, dl. Leonard Nimoy. Yes, I’m a geek.